DragonFly BSD

FAQ-Swedish

<>

Om FAQen

Du kan hitta en kopia av FAQen på den officiella (http://www.dragonflybsd.org/) DragonFly-sidan.

Denna FAQ finns även översatt till följande språk:

Danska (Dansk) -

Engelska (English) -

Franska (Français) -

(Italian pending) -

Kinesiska (汉语) -

Litauiska (Lietuviškai) -

Nederländska -

Norska -

Polska (Polski) -

Ryska (Русский) -

Spanska (Español) -

Tyska (Deutsch).

Är DragonFly redo för produktion?

Ja. Ett antal personer använder det i produktionsmiljö.

DragonFly är generellt sett stabilt och snabbt just nu.

Från och med 1.4 använder DragonFly NetBSDs Package Collection pkgsrc (http://www.pkgsrc.org) för tredjepartsmjukvara.

pkgsrc innehåller mer än 8000 paket och finns tillgängligt på flera olika platformar från BSD till Linux och AIX.

Vi har ett aktivt community som arbetar för att hålla saker och ting fungerande.

Som med alla open source-projekt, om du hittar fel så ökar chanserna att någon fixar dem om du rapporterar dem.

Vilka är de potentiella målen för nästa release?

För nyheter om DragonFly håll ögonen på DragonFly BSD loggen (http://www.shiningsilence.com/dbsdlog/), wikin och DragonFlys mailinglistor (http://www.dragonflybsd.org/main/forums.cgi).

Finns det en gren som inriktar sig mot stabilitet, som FreeBSDs -STABLE?

Den heter -RELEASE och är en flytande tag, men den innehåller enbart buggfixar för den specifika releasen. Inga nya funktioner läggs till. Uppdateringar ska inte göra systemet mindre stabilt.

Jag får skräp på skärmen när jag bootar eller jag kan inte pausa vid första boot-menyn.

När DragonFly bootar så skriver det till både skärmen och serieporten. Om den bootande datorn har en pratig seriell enhet ansluten kan det läsas data från den under boot-processen. Aktivering av seriella konsoler under boot kan stängas av genom att skapa filen /boot.config med följande innehåll: "-V".

Hur snabbar jag upp min bygg-process?

Du kan använda make quickworld istället för make buildworld. Detta återanvänder befintliga verktyg på disken och snabbar upp detta steg betydligt. Det finns ett liknande quickkernel-mål för kärnan.

Men make quickworld/quickkernel misslyckas!

Försök med make buildworld eller buildkernel istället.

Vad kommer användas för att hantera tredjeparts applikationer? (så som ports, RPM, apt-get, mm.)

Från och med 1.4 använder DragonFly NetBSDs Package Collection pkgsrc (http://www.pkgsrc.org) för tredjepartsmjukvara. pkgsrc är ett pakethanteringssystem liknande ports, och det finns många förbyggda paket tillgängliga. För en snabbguide se pkgsrc HOWTO.

Slutligen kommer DragonFly att ha ett eget pakethanteringssystem som använder de VFS-mekanismer som för tillfället inte är klara ännu. För mer information se paketsystemets målbeskrivning (http://www.dragonflybsd.org/goals/packages.cgi).

Vilka arkitekturer stödjer DragonFly?

DragonFly är för närvarande riktat mot x86 processorerna, både 32 och 64 bitars och bör fungera på en 386:a och nyare, även om en sådan slö CPU inte är att rekommendera. Det finns för närvarande inga planer på att stödja andra processor-arkitekturer. Dock är stöd för Sparc, PowerPC eller andra arkitekturer möjligt i framtiden. Om du planerar att bidra med kod till DragonFly-projektet så var vänlig tänk på det.

Hur kan jag bidra?

Ta ett ämne som du gillar och börja arbeta. Kolla på team-sidan (http://www.dragonflybsd.org/about/team.cgi) för att se om det finns någon annan som är intresserad av ditt ämne, eller fråga på lämplig maillista (http://www.dragonflybsd.org/main/forums.cgi). Du kan ladda ner källkoden (http://www.dragonflybsd.org/main/download.cgi) till operativsystemet och till den officiella sidan och skicka in patchar i unified diff format (diff -uN) till "submit at dragonflybsd.org" för granskning. Prenumerera på samma submit mailing-lista/newsgroup (http://www.dragonflybsd.org/main/forums.cgi) för att se kommentarer på dina patchar och för att se om de har blivit accepterade eller ratade. Du kan också uppdatera Wikin (http://wiki.dragonflybsd.org).

Observera att du inte behöver vara programmerare för att kunna hjälpa till. Att marknadsföra DragonFly och testa det på olika hårdvara och rapportera resultaten kan hjälpa mycket. Prova nya funktioner och rapportera till forumen om dina upplevelser. Att rensa upp i /etc/rc.d kräver bara skriptningskunskaper till exempel, och det finns alltid behov av bättre dokumentation.

Kommer DragonFly använda ett dynamiskt /dev-system som devfs?

Japp. Det finns sedan 2.3 och heter devfs(5).

Vad är statusen på journalförande fs / bakgrunds fsck? Vi kan inte vänta...

Testa HAMMER(5).

Kommer DragonFly använda (sätt in namn här)?

Ja och nej. Funktionaliteten måste passa den existerande planen beskriven på denna site, och det finns massor med existerande problem att lösa innan "icke livsviktigt" arbete kan göras. Dock, om du är villig att arbeta på det, så kan det nog göras. Forumen är en perfekt plats att få feedback och hitta andra som är intresserade av ämnet. Team-sidan (http://www.dragonflybsd.org/about/team.cgi) är också en bra plats att kolla.

Vad är det korrekta namnet på operativsystemet?

Det är en BSD-variant kallad DragonFly. Notera det stora F:et, vilket inte är korrekt engelska.

Skall ldconfig_path uppdateras i /etc/defaults/rc.conf för att stödja pkgsrc?

Nej. pkgsrc länkar allting med -rpath så alla binärer skall redan innehålla den rätta sökvägen. Om det inte fungerar är den trasig.

Hur får man enklast svenskt tangentbord?

För console sätter du det i rc.conf, keymap="swedish.iso"