DragonFly users List (threaded) for 2007-01
DragonFly BSD
DragonFly users List (threaded) for 2007-01
[Date Prev][Date Next]  [Thread Prev][Thread Next]  [Date Index][Thread Index]

Re: A question on enabling sound...

From: Huub <"v.niekerk at hccnet.nl">
Date: Tue, 02 Jan 2007 23:23:09 +0100

Hm. I confess I don't use my DF machine for multimedia, but I do load the sound driver at boot, well, just because I can :o)

I don't intend to use it for multimedia, but since the machine has it, why not enable it?

~# kldstat Id Refs Address Size Name 1 7 0xc0100000 321d08 kernel 2 1 0xc0422000 5020 snd_via8233.ko 3 2 0xc0428000 1c590 snd_pcm.ko

# pciconf -lv (irrelevant output snipped)
pcm0@pci0:17:5: class=0x040100 card=0x18411019 chip=0x30591106 rev=0x50 hdr=0x00
    vendor   = 'VIA Technologies Inc'
    device   = 'VT8233/33A/8235/8237/8251 AC97 Enhanced Audio Controller - the
8251 controller is different'
    class    = multimedia
    subclass = audio

The trouble I see on my DF machine is that userland apps like
gnome-volume-control complain about 'unknown mixer device'.

Do you see any errors when you load snd_via8233 from a command prompt?

No I didn't see any errors. But as Gergo Szakal pointed out: it should go it /boot/loader.conf. So I put both pcm_load and via8233_load in there, together with sound_load, and now my audio works. As soon as I had started Gnome, I noticed that the speaker icon had no X through it but )) after it. A real test was successfull.

Thanks all for helping out.

[Date Prev][Date Next]  [Thread Prev][Thread Next]  [Date Index][Thread Index]